Esittely

Kennelnimen takana on Nathalie, koiraharrastaja ja aloitteleva kasvattaja tunturi-Lapista. Asumme aviomieheni Juhan ja koirien kanssa maalla Sieppijärven kylässä pari tuntia napapiiriltä pohjoiseen. Työskentelen trimmaajana yrityksessäni Trimmauspalvelu RohkiSoma.

Koiranomistajana pyrin tarjoamaan koirilleni parhaan mahdollisen hoidon niiden jokaisella elämänalueella. Koiramme elävät arjen keskellä perheenjäseninä, eikä meillä ole erillisiä kenneltiloja. Taloa ympäröi iso metsäinen piha, jossa koirat ulkoilevat päivittäin vapaana, lisäksi käymme kävely- ja juoksulenkeillä ja vaeltamassa lähialueen metsissä ja tuntureilla.

Kotimme syksyllä 2017

Koirahistoriani juontaa juurensa vuoteen 1992, jolloin lapsuudenkotiini tuli ensimmäinen pystykorva. Lintu- ja hirvimetsällä käyvän isäni myötä olen kasvanut erilaisten metsästyskoirien ympäröimänä: rotuja on ollut pohjanpystykorvasta suomenpystykorvaan ja laikoihin, lisäksi kotona on elellyt pk. bernhardinkoira ja samojedinkoiria.
Varsinaisesti koiraharrastus imaisi minut mukaansa vuonna 2011 ensimmäisen kääpiösnautserini myötä. Olemme koirieni kanssa tuttu näky näyttelykehissä, joista minut tapaa ajoittain myös metsästyspystykorvia esittämästä. Mieheni harrastaa suomenpystykorvia, ja hänen ja koirien kanssa käyn toisinaan lintumetsällä, tällä hetkellä lähinnä seuralaisena luonnosta nauttimassa ja koirien työskentelyä seuraamassa.

Pystykorvia: suomenpystykorva Milka v. 1997, itäsiperianlaika Patu v. 2005, karjalankarhukoira Suvenkehrän Stuffe 2017

Vapaa-ajasta oman osansa vie yhdistystoiminta. Tällä hetkellä olen Suomen Kääpiösnautserikerhon jalostustoimikunnan ja tiedotustoimikunnan jäsen sekä Länsirajan Kennelkerhon hallituksen jäsen. Aiemmin olen toiminut Lapin Mäyräkoirakerhon hallituksen jäsenenä (2013-2014, 2014 – 2016) ja ollut mukana toimittamassa Suomen Kääpiösnautserikerholle yhdistyksen pentu- ja trimmausopasta. Suomen Kääpiösnautserikerho on myöntänyt minulle pronssisen harrastusmerkin rotujärjestön eteen tekemästäni työstä.

Kiinnostukseni koiriin ja niiden jalostamiseen vei minut SKL:n kasvattajan peruskurssille, jonka suoritin helmikuussa 2013. Kennelnimi Kaiserschnauz’s minulle myönnettiin maaliskuussa 2014, ja ensimmäinen pentue kennelnimeni alle syntyi tammikuussa 2018. Olen allekirjoittanut Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen.
Halusin kennelnimellä kunnioittaa rodun saksalaisia juuria: nimi muodostuu saksan kielen sanoista kaiser (keisari) ja schnauze (kirsu, kuono). Sananmukaisesti käännettynä kennelnimeni on siis suomeksi Keisarikuonon.

Miksi kääpiösnautseri?

Ensimmäistä omaa koiraa jouduin odottamaan parikymppiseksi asti, sillä vasta lapsuudenkodista muutettuani ja pari vuotta itsenäistä elämää elettyäni tuli koiran hankinta mahdolliseksi. Halusin pienikokoisen, perusterveen ja moneen taipuvaisen koiran, josta ei silloisen kumppanin pölyherkkyyden vuoksi saanut lähteä runsaasti karvaa.

Tutustuin kääpiösnautsereihin etsiessäni ns. allergiaystävällistä rotua – nypittävän turkin vuoksi rotu voi sopia myös eläinpölylle herkistyneille. Rotu sopi kriteereihini ja miellytti myös silmää. Elokuussa 2011 minulle kotiutui uros Lapland’s Ellery Elmer “Tenho”. Tenhon kanssa aloitimme näyttelyharrastuksen, joka on yhä kiinteä osa koiraharrastustani. Näyttelyiden lisäksi treenasimme Tenhon kanssa tokoa ja verijälkeä, näissä lajeissa emme ole koskaan kilpailleet.
Pari vuotta myöhemmin halutessani Tenholle kaverin meille tuli sijoitukseen karkeakarvainen mäyräkoiranarttu Evening’s Unni “Vieno”. Haave toisesta kääpiösnautserista kuitenkin kyti yhä, ja lopulta pitkällisen etsinnän ja odotuksen päätteeksi taloon asteli narttu Proceller Waltz With Kaiser “Pieta”.


Tenho 2011

Pieta jälkikasvuineen Virossa 2018

Pietan kanssa Liminka RN:ssä 2016

Kääpiösnautseri on rotuna ollut minulle oikea valinta: pienikokoisina ja luonteeltaan sopeutuvaisina koirat on helppo ottaa mukaan ja ne kulkevatkin yleensä reissuissa mukana. Kotioloissa koirat rauhoittuvat omiin oloihinsa, mutta ulkoilemaan tai treenaamaan lähtiessä niistä löytyy heti virtaa. Rotu on rakenteellisesti terve ja toiminnallinen. Nypittävän turkin ansiosta karvoja ei kulkeudu talossa ympäriinsä, ja säännöllinen turkinhoito ylläpitää suhdetta koiriin samalla, kun ne tottuvat käsittelyyn pienestä pitäen.

Olen jäsen seuraavissa yhdistyksissä:

 • Suomen Kennelliitto
 • Suomen Kääpiösnautserikerho (jalostustoimikunnan kuunteluoppilas 6/2017 – 6/2020, jalostustoimikunnan ja tiedotustoimikunnan jäsen 6/2020 -)
 • Suomen Koirankasvattajat SuKoKa ry
 • Länsirajan Kennelkerho (näyttelyjaoston sihteeri 2017, hallituksen jäsen 2020 -)

Kurssit ja luennot:

 • SKL kehätoimitsijakurssi 2015
 • SKL kasvattajan peruskurssi 2/2013
 • Salme Mujunen: Koiran rakenne-luento 4/2018
 • Ilpo Ojala: Handler-klinikka 2/2018
 • Juha Kares: Koiran näyttelyesittämiskurssi 3/2017
 • Juha Kares: Koiran luonne 1/2016
 • Snautseri-Pinseri Expo 2014
 • Lena Danker: Tyyppioppi, rakenne ja liikkeet-luento 10/2013
 • Kääpiösnautsereiden näyttelytrimmausseminaari 9/2014
  • kouluttaja Luis Martín del Río, kennel Tajinastes, Espanja
 • Kääpiösnautsereiden näyttelytrimmauskurssi 9/2012
  • kouluttaja Ninni Suhonen
 • Snautsereiden perustrimmauskurssi 9/2012