Kääpiösnautseri rotuna

Ensimmäinen rekisteröity kääpiösnautseri v. 1898

Historia

Kääpiösnautseri on saksalainen rotu, jonka alkujuurille päästäkseen täytyy tarkastella myös sen isomman serkun, keskikokoisen snautserin syntyhistoriaa.
1400- ja 1500-luvuilla saksalaiset maanviljelijät ja kaupustelijat kulkivat pitkiä matkoja maaseudulla myymässätuotteitaan. He tarvitsivat monipuolisen kestävän koiran, josta oli kokonsa puolesta vartioimaan omaisuutta, mutta joka mahtui kulkupelinä käytettyihin kärryihin. Kotioloissa näitä koiria käytettiin karjan ja maatilojen vahtikoirina sekä jyrsijäiden hävittäjinä. Karkea karva, parta ja kulmakarvat suojasivat rottien puremilta, ja myöhemmin koirilta alettiin typistää korvia sekä häntiä puremien välttämiseksi. Rodun alkuaikoina tämän tyyppisiä karkeakarvaisia koiria kutsuttiin karkeakarvaisiksi pinsereiksi.

Rodun kehittämisessä käytetyistä roduista on useita teorioita. Mahdollisia snautsereiden esi-isiä ovat ainakin bolognankoira, villakoira ja harmaa pystykorva (keeshond).

Kääpiösnautsereita ja snautsereita tiedetään jalostetun erillään 1880-luvulta lähtien. Yleisimmän teorian mukaan kääpiösnautseri on keskikokoisen snautsereiden ja apinapinsereiden risteytysten ja valikoivan jalostuksen tulos. Muita rodun luonnissa käytettyjä rotuja arvellaan olleen kääpiöpinseri, villakoira ja pomeranian, jopa skotlanninterrieri ja kettuterrieri.
Ensimmäinen rekisteröity kääpiösnautseri on v. 1898 syntynyt Jocco Fulda Lilliput.

Luonne

Kääpiösnautseri on valpas, älykäs ja temperamenttinen, perheelleen uskollinen koira. Eloisana ja aktiivisena rotuna kääpiäsnautseri soveltuu monenlaisiin harrastuksiin. Tänä päivänä rotu on ennen kaikkea seurakoira, joka nauttii elämästä ihmislaumansa kanssa. Pienestä koostaan ja pentukoiran valloittavasta ulkonäästä huolimatta “käppänä” vaatii määrätietoisen ja johdonmukaisen koulutuksen – onneksi käppänät ovat nopeita oppimaan ja yleensä helposti motivoitavissa.
Rotu on aikoinaan toiminut tuhoelänten hävittäjänä ja hälyttävänä maalaistalon pihavahtina. Historiansa vuoksi rodussa on jonkin verran riistaviettiä ja käppänä voi olla haukkuherkkä ilmoittaen kaikki pihan ohi kulkevat tai rappukäytävässä huomiota herättävät äänet.

Turkinhoito

Karkeakarvaisena rotuna kääpiösnautserin turkin rodunomainen hoitotapa on nyppiä pitkäksi kasvaneet peitinkarvat vähintään 3-4 kertaa vuodessa. Etenkin nuoren koiran turkki voi vaatia alkuun jopa viikoittaista hoitamista mm. pohjavillan poiston muodossa. Pentukoiraa täytyy pienestä pitäen opettaa käsittelyyn ja turkinhoitoon. Ensimmäinen trimmaus on hyvä suorittaa 3-4kk iässä, tällöin turkista nypitään pisimmät pentukarvat pois ja annetaan tilaa karkeamman aikuiskarvan kasvulle. Varsinainen kokotrimmaus tehdään viimeistään koiran ollessa 6kk ikäinen.
Nypittävän karvan ansiosta käppänällä ei ole varsinaista karvanlähtäaikaa: kun turkki nypitään oikeaan aikaan koti pysyy siistinä eikä lattioilla pyöri irronneita karvoja.

Usein kysytyt kysymykset

Minkä kokoinen kääpiösnautseri on?
– Rotumääritelmän mukaan kääpiösnautserin ihannekoko on 30-35cm, paino 4,7-7kg. Nykypäivän kääpiösnatserit ovat säkäkorkeudelta lähempänä ihannekoon ylärajaa, 33-35cm. Jotkut yksilöt voivat kasvaa myös tätä isommiksi.

Onko kääpiösnautsereita eri värisiä?
– Rotumääritelmässä on hyväksytty kääpiösnautsereille 4 eri väriä: musta, pippuri&suola, musta-hopea ja valkoinen.

Onko turkki pakko nyppiä?
– On ja ei. Turkin suositeltu, rodunomainen hoitotapa on nyppiminen. Joillakin yksilöillä voi kuitenkin olla niin huonolaatuinen karva tai pehmeä iho, että nyppiminen ei ole koiralle oikea vaihtoehto. Suurin osa kääpiösnautsereista on kuitenkin turkiltaan nypittävissä, ja tämä on ehdottomasti suositelluin hoitotapa turkille. Nypitty turkki säilyttää karkeutensa ja kaksikerroksisuutensa, mitkä taas tekevät turkista säänkestävän. Lisäksi turkki säilyttää värinsä. Jos turkin ajelee se yleensä pehmenee eikä enää lämmitä koiraa tai pidä sitä sadesäällä kuivana. Lisäksi väri haalenee ajelujen myötä.

Kuinka helppoa kääpiösnautserin turkinhoito on?
– Tämän päivän käppänistä monella yksilöllä kasvaa liikaa pohjavillaa, mikä tekee erityisesti pennun ja nuoren yksilön turkinhoidosta haastavaa. Jotta turkkia olisi helppo nyppiä eikä karva takkuuntuisi helposti pohjavillaa on pakko poistaa säännöllisesti – pennulla tämä voi tarkoittaa viikoittaista pohjavillan poistoa. Iän myötä pohjavillan kasvu kuitenkin hidastuu ja vähenee.
Kääpiösnautserin turkki kuuluu nyppiä vähintään 3-4 kertaa vuodessa. Vanha suositus 2 kertaa vuodessa ei riitä, on koirallekin parempi kun turkki on siistissä kunnossa ympäri vuoden eikä nyppimiseen tarvitse käyttä tuntitolkulla aikaa. Pennun ensimmäinen nypintä suoritetaan 3-4kk iässä, jolloin pennulta nypitään pisimpiä irtoavia karvoja pois. Samalla siistitään ajettvat alueet: korvat, posket, kaula, nivuset ja peräpeili. Ensimmäinen kokonypintä pennulle tehdään 6-7kk iässä. Tämän jälkeen nypintä tehdään 2-max. 3kk välein, jolloin nypitään pisimmät irtoavat karvat pois. Tällöin koiralla on aina hyvä turkki päällä ja se näyttää rotuiseltaan.
Trimmauksen suorittaa kasvattaja, rotuun perehtynyt harrastaja tai ammattittrimmaaja. Useimmat kasvattajat opettavat mielellään kasvatinomistajan trimmaamaan koiransa itse. Näyttelytrimmaus on syytä jättää asiantuntijan tehtäväksi.

Ovatkö kääpiösnautserit äänekkäitä?
– Kääpiösnautseri on vanha pihojen vahti, joten äänenkäyttö on tyypillistä. Tässä on toki yksilöllisiä eroja, osa käppänöist voi olla hyvinkin hiljaisia, osa taas reagoi herkästi eri asioihin haukkumalla.