Kasvatusperiaatteet

Lähtökohdat

Ihannekääpiösnautserini on tasapainoisesti rakentunut, ryhdikäs, itsevarma koira, joka osallistuu mielellään arkisiin askareisiin, lenkkipolulle ja harrastuksiin. Se on hyvähermoinen, luonteeltaan tasapainoinen, sosiaalinen mutta silti selkeästi oman perheen tai yhden ihmisen koira, joka ei mielistele tai pyytele anteeksi olemassaoloaan. Vahtikoirataustastaan johtuen käppänän kuuluisi olla toiminnallinen ja reaktiivinen tehopakkaus.

Kasvattaminen on minulle osa elämäntapaani koiraihmisenä ja luonnollinen jatkumo koiraharrastukselleni. Jokainen pentue suunnitellaan tarkoin, kasvatanhan ensisijaisesti itselleni – en lisätäkseni koirien määrää, vaan saadakseni aikaan laadukkaita, rodunomaisia kääpiösnautsereita. Pentueita syntyy ainoastaan silloin, kun pystyn takaamaan niille hyvät lähtökohdat elämään ja koen, että yhdistelmällä on jotain annettavaa rodulle. Pentueita ei siis synny vuoden ympäri, eikä pentuja ole jatkuvasti myytävänä. Yhdistelmiä suunnitellessa lähtökohtanani on, että olen itse valmis jättämään pentueesta pennun joko kotiini kasvamaan tai sijoitukseen, jotta saan kasvatustyölleni jatkumoa.
Pyrin kasvatustyössäni siihen, että rotu säilyy myös tulevaisuudessa elinvoimaisena ja perimältään monimuotoisena. Yhdistelmissä pyrin välttämään korkeaa sukusiitosastetta ja käyttämään uroksia, joilla on ennestään hyvin maltillisesti jälkeläisiä. Näyttelytulokset eivät periydy, ja vaikka koiranäyttelyt ovatkin minulle tärkeä harrastus en koe, että vanhemmilla tulisi olla pitkä tittelirivi nimen edessä jalostuskäyttöä pohtiessa.

Terveys

Käytän kasvatuksessa ainoastaan terveitä koiria. Yhdistelmiä suunnitellessa minulle on tärkeää miten terveen ja ns. eläinlääkärittömän elämän koirat ovat eläneet. Kääpiösnautsereiden PEVISA:n (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) mukaisesti kaikki jalostuksessa käytettävät yksilöt ovat vähintään silmätutkittuja. Omat jalostuksessa käytettävät narttuni tutkitutan yleensä PEVISAa laajemmin myös luuston (selkä, lonkat, kyynärät, polvet) ja luoteen (LTE- tai MH-luonnekuvaus) osalta, tarvittaessa myös geenitestein (MAC, myotonia congenita).
Suunnittelen toteutettavat yhdistelmät sukurasitteet tiedostaen ja sairausriskejä minimoiden. Perusteellisesta taustatutkimuksesta huolimatta voi silti tulla yllätyksiä – haluan kuitenkin voida puhtaalla omatunnolla sanoa tehneeni parhaani.

Luonne

Rodunomainen kääpiösnautseri on ”iso koira pienessä paketissa” – käppänän kuuluu olla itsevarma, omilla jaloillaan seisova aktiivinen koira. Nykypäivän koiralta odotetaan yhteiskuntakelpoisuutta, joustavuutta ja tasapainoista luonnetta. Kääpiösnatseri on hyvien harrastusominaisuuksien ohella 24/7 seurakoira, joten tavoitteenani on kasvattaa koiria, joista on ”käyttöön, näyttöön ja sohvalle”.
Selkeästi arat, huonohermoiset, aggressiiviset tai muuten epärodunomaiset yksilöt eivät ole jalostuskelpoisia enkä tällaisia yksilöitä jalostuksessa käytä. Pyrin luonnetestaamaan omistuksessani olevat jalostuskoirat ja toivon, että kasvattieni omistajat ovat myös kiinnostuneet aikanaan luonnetestaamaan koiransa.

Ulkonäkö

Hyvinrakentunut käppänä on paitsi rodunomainen myös ilo silmälle. Arvostan liioittelematonta, tasapainoista rakennetta, sekä erityisesti hyvin liikkuvaa koiraa, joka kantaa itsensä kauniisti. Trimmaajana minulle myös turkin laatu on tärkeä ominaisuus. Pyrin siihen, että turkki hoituisi rodunomaisesti nyppimällä, eikä turkin hoitamista tarvitsisi tehdä pennusta lähtien hampaat irvessä. Musta-hopeiden kääpiösnautsereiden ollessa kyseessä tämän tavoitteen saavuttaminen on haasteellista, mutta jaksan uskoa, että mahdollista saavuttaa harkituilla jalostusvalinnoilla.

Kasvattajan luona

Emä ja pennut viettävät pari ensimmäistä viikkoa työhuoneessa, joka on eritetty muusta kodista koiraportilla. Synnytyksen lähestyessä muutan emän kanssa työhuoneeseen, sekä nukun siellä synnytyksen jälkeen ainakin ensimmäisen viikon ajan emän seurana. Noin 3-viikkoisina pentuaitaus asukkaineen muuttaa tupakeittiöön, jotta emä voi olla kontakteissa muihinkin koiriin ja ihmisiin, sekä pennut saavat tuntumaa arjen ääniin.

Pentuja käsitellään runsaasti niiden syntymästä lähtien. 3-16vrk ikäisinä ne läpikäyvät Yhdysvaltain armeijan kehittämän Bio Sensor-ohjelman, jonka tarkoitus on stimuloida aivojen synapsien kehitystä, ja tätä myötä vahvistaa niiden aivokapasiteettia, hermostoa sekä stressinsietokykyä.

Tapaan mielelläni pentujen kotiehdokkaat jo ennen pentujen syntymää. Pentujen synnyttyä vieraat ovat tervetulleita, kun pennut ovat 3-4 viikon ikäisiä. Meiltä ei voi pentua osta puhelinsoiton tai tekstiviestin perusteella, eikä niitä myydä kohdusta: haluan tavata tulevat omistajat etukäteen, sitovat varaukset tehdään kun pennut ovat syntyneet ja ostajaehdokkaat käyneet paikan päällä tutustumassa emään, pentuihin sekä kasvattajaan.